Nilfisk en het Energielabel


5-8-2014 10:33

 

Energielabel

Vanaf september 2014 krijgen stofzuigers een energielabel. Met de introductie van dit energielabel, worden een aantal strenge kwaliteitseisen gesteld aan stofzuigers.
Dit zorgt ervoor dat stofzuigers niet alleen zuiniger worden, maar ook beter.
Hoger vermogen betekent niet altijd betere prestaties


Een stofzuiger zuigt niet altijd beter naarmate hij meer motorvermogen heeft. Toch blijft dit een hardnekkige mythe. Vanaf de jaren 60 is het motorvermogen van 500W tot zo'n 2500W geschoten. Stofzuigers van nu verbruiken dus een stuk meer energie. Om de stijging in energieverbruik een halt toe te roepen, heeft de Europese Commissie een energielabel voor stofzuigers in het leven geroepen. Fabrikanten worden zo gedwongen om efficiënte, goede stofzuigers te ontwikkelen, die minder elektriciteit verbruiken.

Bekijk hier de uitleg van het label:

Uitleg ERP label.jpgUitleg ERP label.jpg
 

Criteria van het energielabel
Met de introductie van het energielabel worden een aantal strenge eisen gesteld. Het betreft o.a. grenswaarden van de G-klassen.


Vermogen
Het motorvermogen moet lager zijn dan 1600W.
In de huidige markt heeft zo'n 75% een vermogen boven de 1600W, oplopend tot 2500W.


Energie-efficiëntie
Het energieverbruik moet lager zijn dan 62 kWh/jaar. Berekend op 50 keer per jaar een ruimte van 87m2 stofzuigen.


Stofopname tapijt
De stofopname moet minimaal 70% zijn. Dat betekent dat bij 5 keer heen en weer bewegen over het tapijt, 70% is weggezogen.


Stofopname harde vloer
De stofopname voor een harde vloer moet minimaal 95%. Dat betekent dat bij 5 keer heen en weer bewegen over de harde vloer met kier, 95% is weggezogen. Het percentage komt boven de 100 wanneer hij meer opneemt dan het mondstuk breed is.


Energielabel 2017
Vanaf september 2017 worden bovenstaande eisen nog verder aangescherpt. Er komen dan ook eisen voor levensduur van slang en motor.


Voor welke stofzuigers?
Het energielabel geldt voor gewone stofzuigers, met en zonder zak. Modellen die nieuw worden geproduceerd en op de markt gebracht, moeten vanaf september 2014 een label hebben. De stofzuigers zonder label die nog in de winkels staan, mogen uitverkocht worden. Vanaf september zullen gelabelde stofzuigers dus naast ongelabelde stofzuigers in de winkels staan. Naar verwachting zijn alle ongelabelde, oude stofzuigers in het voorjaar van 2015 uit de winkels verdwenen. 


Er staat momenteel nog geen energielabel op de planning voor gerelateerde producten als kruimelzuigers, steelstofzuigers, robotstofzuigers, waterstofzuigers, et cetera.

Bron: Consumentenbond