Zuigkracht

Wattage vs zuigkracht

Uit onze ervaring blijkt dat wanneer mensen op zoek gaan naar een stofzuiger, er vaak naar het vermogen van de motor wordt gekeken. Hoeveel kan de stofzuiger aan? Hoe schoon is het in één beweging? Kan hij zwaardere voorwerpen opzuigen of laat hij die liggen?
Een stofzuiger met hoog vermogen wordt vaak gezien als de juiste keuze. Er is echter een verschil tussen motorvermogen en daadwerkelijke zuigkracht.

Veel mensen kijken naar het wattage van de stofzuiger, oftewel het vermogen van de motor van de stofzuiger. ‘Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de motor en hoe beter de stofzuiger’ is de aanname daarachter. Deze aanname is niet helemaal waar.
De huidige technieken die gebruikt worden in stofzuigers zorgen er voor dat het wattage minder van belang is dan voorheen. Waar het eigenlijk om gaat is de zuigkracht. Hoe groter de zuigkracht van een stofzuiger, des te beter kan hij het vuil en stof opzuigen.

Het wattage van de motor geeft aan hoeveel energie de motor nodig heeft om de zuigkracht op te wekken. Bij een goede techniek van de stofzuiger is veel minder vermogen nodig om die zuigkracht te halen. Een stofzuiger van 1400 Watt vermogen kan bijvoorbeeld dezelfde zuigkracht hebben als een stofzuiger van 2000 Watt vermogen.

De zuigkracht van een stofzuiger vermindert naarmate de luchtstroom in de stofzuiger afneemt. Vaak is dit het gevolg van een volle stofzak. De aangezogen lucht van een stofzuiger gaat door de stofzak via het filter naar de motor die de lucht aanzuigt. Bij een volle stofzak belemmert het vuil de luchtstroom naar het filter en de motor, waardoor de zuigkracht niet meer optimaal is. Dit kunt u voorkomen door regelmatig de stofzak te vervangen.
Voor uw gemak zijn alle Nilfisk stofzuigers uitgerust met een stofzakvol indicator, zo weet u altijd wanneer het tijd is voor een nieuwe schone stofzak.