Filtratie - voor welzijn en gezondheid

De meeste mensen zijn gevoelig voor stofvuil en dergelijke, met een Nilfisk kan iedereen weer gemakkelijk ademen.

We worden voortdurend blootgesteld aan luchtdeeltjes overal in het huis, want alles maakt stof en allergieën aan: de menselijke huid, boeken, tabakrook, gordijnen, huisdieren, elektrische apparaten enz – plus er zijn onvermijdelijke stoffen die van buitenshuis komen. Het menselijke lichaam heeft beschermende filters in de neus, longen en bronchiën. Deze natuurlijke filters zorgen ervoor dat wij niet teveel stof inhaleren, daarnaast hebben we een onmisbare stofzuiger om ons te helpen voor een schone lucht. 

Alle stofzuigers blazen lucht die eerst langs een filter gaat voordat schone lucht in de ruimte terugkomt. Echter zijn filters niet 'gewoon filters', sommige deeltjes zijn erg klein en fijn dat ze dwars door de standaard filters de ruimte weer circuleert. We merken het niet meteen, sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen, maar ze zijn er wel. Te veel stof is zeker niet gezond, dat is te zien aan groeiende gezondheidsklachten zoals ademhalingsproblemen, astma, allergieën en bronchitis. Des te meer reden om voor een (H)EPA filter te kiezen, Nilfisk doet dat ook.

HEPA en EPA classificatie
HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Het is een filtersysteem dat bestaat uit vijf klassen, namelijk 10 tot en met 14.
Recentelijk is de Europese regelgeving omtrent filtratie (EN1822) aangepast. Voor nieuwe stofzuigers geïntroduceerd vanaf 2011 worden HEPA 10,11 en 12 aangeduid als EPA 10,11 en 12. HEPA 13 en HEPA 14 blijven ongewijzigd.
Voor de stofzuigers geïntroduceerd vóór 2011 is er nog geen onderscheid gemaakt tussen HEPA en EPA, er wordt volgens de aangepaste regelgeving de oude classificatie HEPA 10-14 gebruikt.

De classificatie 13 en 14 kunnen de microscopische deeltjes uit tabaksrook en huisstofmijt halen en de gefilterde lucht terug de kamer ingeblazen, zelfs schone lucht dan voorheen.
Uit de test is de effectiveit van HEPA bewezen dat HEPA 14 99.999% deeltjes tegenhoudt en slechts vijf deeltjes per liter lucht over blijven. Dit vergeleken met het feit dat op de Zuidpool, waar de omgeving wordt beschouwd als één van de schoonste op aarde, wel 10.000 stofdeeltjes bevat. Dan is HEPA effectiviteit zeker geslaagd.

Nilfisk biedt HEPA-filters in alle klassen aan - waaronder HEPA 14, dat is de beste filter op de markt.